Web Tasarım

HTTP Durum Kodları SEO’yu Nasıl Etkiler? 4 Madde Halinde

HTTP durum kodları, web sitelerinin işlevselliği ve performansında kritik bir rol oynar, ancak etkileri teknik konuların ötesine geçer. SEO konusunda ise HTTP durum kodlarını anlamak önemlidir.

Bu durum kodları, Google’ın sayfalarınızı nasıl etkili bir şekilde taramasını ve dizine eklemesini etkileyebileceği için arama motorları için hayati öneme sahiptir.

Bu makalede, şu konulara odaklanacağız;

  • HTTP Durum Kodları Nedir ve Nasıl Çalışırlar?
  • Bireysel durum kodlarının SEO çabalarınızı nasıl etkiler ?
  • Sitenizdeki HTTP durum kodlarını nasıl kontrol edip düzeltebilirsiniz ?

HTTP durum kodu nedir?

Bir HTTP durum kodu, bir kullanıcının tarayıcısından gelen bir isteğe sunucunun verdiği yanıttır. Temelde, web üzerinde veri iletimi için kullanılan bir dilidir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, HTTP kodları, sunucuların bir web sitesi isteğini nasıl işlediğini göstermek için gönderdiği küçük mesajlardır.

  • İstek Gönderme: Kullanıcı, tarayıcısı aracılığıyla bir web sitesinden belirli bir kaynağı (örneğin, bir web sayfası) almak için bir istekte bulunur. Bu istek, web sunucusuna yönlendirilir.
  • Sunucu Yanıtı: Web sunucusu, aldığı isteği değerlendirir ve buna uygun bir HTTP durum koduyla yanıt verir. Bu durum kodu, sunucunun isteği nasıl işlediğini ve kullanıcıya nasıl bir yanıt verdiğini belirtir.
  • İletişim: HTTP durum kodları, tarayıcı ile sunucu arasında iletişim kurmak için kullanılır. Bu kodlar, tarayıcının nasıl tepki vermesi gerektiği konusunda bilgi sağlar.
  • Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcının tarayıcısı, alınan HTTP durum koduna göre belirli aksiyonlar alabilir. Örneğin, bir sayfanın başarıyla yüklendiğini gösteren “200 OK” durum kodu, tarayıcının kullanıcıya sayfayı göstermesini sağlar.

Bunu, telsiz iletişiminin dijital versiyonu olarak düşünün süreç şöyle ilerliyor. Tarayıcınız bir web sayfası üzerinde gezinme isteğinde bulunduğunda şu mesajı sunucuya iletir.”Bu web sayfasına erişim sağlamam gerekiyor”. Ardından eğer sunucu bu gezinmenin uygun olmasına izin verirse (Bot, DDOS vb. durumların engellenmesi gerekli değilse) erişim izni verildi gibi durum kodlarıyla yanıt verir (2xx – başarılı yanıt) veya sizi ‘başka bir konuma yönlendiriyor’ (3xx – yönlendirme yanıtı). En sık karşılaşılan HTTP durum kodlarına örnek vermek gerekirse;

  • 1xx – Bilgi Yanıtları: İstek alındı ve şu anda işleniyor.
  • 2xx – Başarılı Yanıtlar: İstek başarıyla alındı, anlaşıldı ve kabul edildi.
  • 3xx – Yönlendirme Yanıtları: İstemci (siz ve tarayıcınız), isteği tamamlamak için ek adımlar atmaları gereken durumlar için (genellikle yönlendirme biçiminde).
  • 4xx – İstemci Hatası Yanıtları: İstek kötü sözdizim içeriyor veya karşılanamaz (örneğin, kullanıcı mevcut olmayan bir URL istediğinde).
  • 5xx – Sunucu Hatası Yanıtları: Sunucu, görünüşte geçerli bir isteği yerine getiremedi.

HTTP durum kodları, istemciler (örneğin, web tarayıcıları) ile sunucular arasındaki iletişim için fazlaca öneme sahiptir. Hem arama motoru botlarının hem de geliştiricilerin bir HTTP isteğinin sonucunu anlamalarına yardımcı olur ve buna uygun önlemleri almalarını sağlar. SEO bağlamında, belirli durum kodları, arama motorlarının web sayfalarını dizine ekleme ve sıralama şeklini etkileyebilir. Eğer bir içeriğin kaldırılması gerektiyse 301 veya 302 ile kodu ile botları bildirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda bot 404 “İçerik bulunmadı” uyarısı karşılaşacaktır. Bu durum arama sonuç sayfalarında liste sıralama kaybı olarak karşılaşılmasına neden olacaktır.

HTTP kodları SEO’yu nasıl etkiler?

HTTP kodları, web sitenizin arama motorları ile etkileşimini ve dizine eklenmesini etkileyebilecekleri için SEO üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Eğer durum kodları tarafında uyarılar takip edilmezse arama motorları sitenizin kalite puanını devamlı olarak negatif yönde düşürür. Bazı HTTP kodlarının olası senaryolarda nasıl anlamlandırıldığını birlikte inceleyelim.

200 OK (Başarılı)

Olumlu Etki: Bu durum kodu, ziyaret edilmek adres isteğinin başarıyla gerçekleştiğini ve sayfanın sunucu tarafından bulunduğunu gösterir. Bu sayede ilgilili içerik ulaşılabilir durumdadır izlenimi verir. Arama motorlarının içeriği taramasına ve dizine eklemesine olanak tanıdığı için SEO üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Unutmayın arama motorlarından Google bu sayfayı tarayıp ve dizin ekleyebilir. Dizin Google Arama Sonuç Sayfası (SERP) olarak bilinir. Eğer ziyaretçi bu dizindeki linke tıkladığında iligli sayfaya erişebiliyorsa mutlu müşteri imajı verir. Google, mutlu müşteri imajını hiçbir zaman ödülsüz bırakmaz. Sayfanızı farklı içeriklerde de üst sıralara çıkarmayı düşünür. Bu sayede web sayfalarınızın ziyaretçi trafiği artmış olur.

3xx – Yönlendirme Yanıtları


30X durum kodları, HTTP protokolündeki yönlendirme (redirection) durum kodlarına aittir. Bu kodlar, tarayıcının veya istemcinin, gönderdiği bir isteğe karşı verilen yanıtlarıdır. SEO yönünden en sık kullanılan iki adet 30X HTTP kodu vardır.

301 Yönlendirme Kodu

301 Moved Permanently (Kalıcı Olarak Taşındı): Bu HTTP durum kodu, ziyaret edilmek istenen sayfanın veya kaynağın kalıcı olarak yeni bir URL veya konuma taşındığını belirtir. Bu durumda, tarayıcılar, kullanıcılar veya diğer istemciler, gelecekteki tüm isteklerini otomatik olarak yeni konuma yönlendirir.

301 durum kodu, özellikle bir web sitesinde sayfaların veya içeriklerin URL değiştirdiği durumlarda kullanılır. SEO açısından önemlidir, çünkü bu durum kodu, eski sayfanın SEO değerini yeni sayfaya geçirir ve arama motorlarının indeksleme ve sıralama süreçlerini etkiler.

301 Yönlendirme Kodu

Örneğin, bir web sitesindeki bir sayfanın URL’si değişirse ve bu değişiklik kalıcı ise, bu sayfa için bir 301 yönlendirmesi oluşturmak, kullanıcıların ve arama motorlarının doğru konuma yönlendirilmesini sağlar. Bir örnekle açıklayalım.

ornekdenemesayfası.com/merhaba-dunya

Olarak içerik yazılan sayfamızı başka bir sayfaya yönlendirmek istiyoruz. Artık bu içeriğin okunmasını istemiyorsunuz. Ancak bu sayfanın gelen bir ziyaretçiside varsa bu ziyaret trafiğini de kaybetmek istemiyorsunuz. İşte sizin yapmanız gereken işlem şöyle olacaktır.

ornekdenemesayfası.com/merhaba-dunya => 301 Yönlendirmesi =>ornekdenemesayfası.com/jupiter

Artık linke tıklayan ziyaretçiler otomatik olarak /jupiter uzantılı adrese gidecektir. Bu sayede önceki sayfaya giden ziyaretçilerimiz hata koduyla karşılaşmadan ziyaretlerini sağlıklı şekilde devam edeceklerdir. 301 yönlendirmesi SEO’da sıklıkla kullanılan bir yönlendirme kodudur.

302 Yönlendirme Kodu

302 durum kodu, HTTP protokolünde bir yönlendirme (redirect) durum kodudur. Bu HTTP durum kodu, bir kaynağın geçici olarak başka bir konuma taşındığını belirtir. Ziyaretçiler veya botlar (tarayıcılar) bu durum kodunu aldıklarında, istenen kaynağın geçici olarak farklı bir yerde bulunduğunu, ancak gelecekte tekrar eski konuma dönebileceğini anlarlar.

  • 302 Found (Bulundu): Bu durum kodu, tarayıcıya veya istemciye, talep edilen kaynağın geçici olarak başka bir yerde bulunduğunu, ancak gelecekte tekrar eski konuma dönebileceğini belirtir.

302 durum kodu, genellikle web sitesinde geçici bir konum değişikliği olduğunda kullanılır. Ancak, SEO açısından 302 yönlendirmelerin kullanımı genellikle tavsiye edilmez. Çünkü arama motorları, 302 yönlendirmeleri ile ilgili olarak eski ve yeni konumlar arasında SEO değerini tam olarak transfer edemeyebilir. Eğer içerik taşıması veya içeriğin güncellenmesi durumu söz konusuysa bunu 301 koduyla yapmak daha faydalı olacaktır.

HTTP Durum Kodları

4xx – İstemci Hatası Yanıtları

4xx durum kodları, HTTP protokolündeki istemci hatası yanıtlarını ifade eder. Bu durum kodları, bir istemcinin (genellikle bir tarayıcı veya kullanıcı) gönderdiği HTTP isteğinin eksik veya geçersiz olduğunu belirtir. Dikkat edilmezse SEO açısından zarar vericidir. Kesinlikle incelenmeli ve düzeltilmesi gereken yerlerin dikkatli şekilde revize edilmesi gerekir. İşte bazı 4xx durum kodları ve anlamları;

404 Not Found (Bulunamadı):

404 Not Found HTTP durum kodu, istemcinin (genellikle tarayıcı veya kullanıcı) talep ettiği kaynağın sunucuda bulunamadığını belirtir. Yani, istenilen URL veya sayfa mevcut değildir. Bu durum kodu, genellikle şu durumları ifade eder:

  • Yanlış yazılmış veya geçersiz bir URL.
  • Silinmiş veya taşınmış bir sayfa.
  • Sunucu hatası veya yapılandırma sorunları.

Eğer 404 hatası web sitesi içerisindeki kırık linkten kaynaklanıyorsa linkin düzeltilmesi, içerik kaldırıldıysa mevcut linkin 301 koduyla uygun sayfaya yönlendirilmesi gerekir. Bu i̇şlemin yapılmadığı zamanlarda ziyaretçiler olumsuz deneyim yaşar.

bazen 404 hatası sosyal medya tarafından paylaşılan linkten kaynaklanabilir. Örnek vermek gerekirse; bir spor haberini paylaştıktan sonra içeriğin hatalı olduğunu fark ettiniz ve kaldırdınız. Bu haber bir çok kişi tarafından paylaşıldı ve tıklama almaya başladı. Web sitenizde böyle bir kırık link olmadığından tarama yaptığınızda karşılaşmaya bilirsiniz. Ancak ziyaretçiler farklı platformlardan sizin sayfanıza geldiğinde bu içeriğin olmadığını fark edeceklerdir ve 404 hata koduyla karşılaşacaklardır. İşte bu tür durumlar için içerik silme veya URL değiştirme yapildiginda bu tür hatalarla karşılaşmamak için yönlendirmenizi yapmanız tavsiye edilir.

404 hatası,her zaman sizden kaynaklı olmayabilir. Bazı kullanıcılar hatalı URL girişi yaparak sitenizde sayfa aramak isteyebilir. Tüm bunlar için yeni trend 404 sayfalarının özelleştirilmesidir. Örneğin; “Aradığınız sayfa bulunamadı ancak en çok okunan sayfamızı ziyaret edebilirsiniz” veya “aradığınız ürün bulunamadı ancak X ürünümüzü de ziyaret ede beğenebileceğinizi umuyoruz” benzeri mesajlar ziyaretçilerinizi sayfanızda tutmaya yarayacaktır.

Ayrıca, web sitesindeki 404 hatalarını düzeltmek ve yönetmek, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve arama motoru optimizasyonunu sürdürmek açısından önemlidir.

50x Server Hatası

Genel olarak sunucu tarafında bir hata olduğunu belirten bir grup HTTP durum kodunu ifade eder. Bu durum kod grubu , bir sunucu hatası olduğunu ve isteğin başarıyla işlenemediğini gösterir. Bu kod grubun server tarafından tarayıcıya iletilen bir mesajdır. İsteğin gerçekleşmesinin önündeki engel sunucu kaynaklıdır.

http 500 hata kodu
  1. 500 Internal Server Error (İç Sunucu Hatası): Genel bir sunucu hatası durumudur. Bu durum kodu, sunucu tarafında bir hata oluştuğunda veya işlenemediğinde gönderilir. İsteği gönderen istemciye daha spesifik bir bilgi verilmez, genellikle güvenlik nedenleriyle hata verebilir. Sunucu tarafında geriye dönük olarak hata aranması yapılmalıdır. SEO açısından önemlidir.
  2. 503 Service Unavailable (Hizmet Kullanılamıyor): Sunucu şu anda isteği yerine getiremiyor. Bu durum, bakım modunda olma veya geçici bir yüksek yük nedeniyle olabilir. Barındırma servis sağlayıcınızla irtibata geçmelisiniz.

HTTP 50x hatası, genellikle sunucu tarafındaki bir sorunu gösterir ve sorunun çözülmesi için genellikle sunucu yöneticisi veya sistem yöneticisi tarafından müdahale gerektirir. İstemci tarafındaysa, genellikle yapabilecek çok fazla bir şey yoktur; ancak, sorunun geçici bir durumdan kaynaklandığı durumlarda, bir süre beklemek veya daha sonra tekrar denemek faydalı olabilir. Tüm süreçlerde neden ne olursa olsun derhal müdahale edilmelidir. SEO botları sitenizde gezerken bu kodlarla karşılaşmamalıdır.

HTTP Durum Kodları ile ilgili daha detaylı bilgi almak veya danışmanlık hizmeti için linke tıklayabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu